Japońska potrawa określana mianem sushi jest w Polsce niezwykle popularna. Już dobrych kilka lat temu pojawiły się restauracje, które specjalizują się w przyrządzaniu wyłącznie jej. Ich ilość nie maleje. Ale też rośnie ilość osób, które chcą same we własnym domu przygotować omawiany przysmak. By zrobić to sprawnie, a następnie elegancko podać i wygodnie zjeść warto zainwestować w dobry zestaw naczyń do sushi. Co wchodzi w jego skład? Które elementy są obowiązkowe, a które możemy pominąć?
Podstawowe naczynia do sushi – musisz je mieć
By przygotować ładną, odpowiednio zwartą rolkę, absolutnie konieczna jest dobra mata do sushi. Ta tradycyjna będzie zrobiona z naturalnego bambusa. Wygląda ona pięknie, ale jest trudna w czyszczeniu i stosunkowo mało trwała. Dlatego też coraz chętniej wybierane są jej silikonowe alternatywy, będące wytrzymalszymi, twardszymi i prostszymi do utrzymania w czystości.
Nowoczesny zestaw do sushi nie obędzie się bez specjalistycznego noża o dekoracyjnym wykończeniu. Ważne, by to akcesorium było bardzo ostre. Będzie musiało bowiem poradzić sobie z pokrojeniem owoców morza (także tych surowych), grzybów i innych warzyw oraz z ostatecznym ładnym pokrojeniem rolki. Zanik kupimy nóż do sushi weźmy go więc w dłoń, przyjrzyjmy się ostrzu i sprawdźmy, czy rękojeść będzie odpowiednio poręczna.
Co jeszcze może zawierać komplet do sushi?
Gdy chcemy znacznie ułatwić sobie stworzenie omawianej potrawy, możemy stać się właścicielami wygodnej maszynki do sushi. Na jej spodzie układamy sprasowane wodorosty, następnie nakładamy na nie ryż i pozostałe dodatki. Teraz wystarczy zacisnąć wkład i gotowe.
Jeśli do dania chcemy dodać warzywa na parze, tradycyjnym sposobem ich przygotowania będzie bambusowy parownik do sushi. Nakładamy go na klasyczny garnek, do którego wnętrza wlejemy nieco wody. Wiele osób składniki w takim parowniku układna nie bezpośrednio na jego spodzie, ale wcześniej wykładając dno liśćmi bananowca.
Jaki zestaw talerzy do sushi?
Danie gotowe. I co teraz? Teraz trzeba je dobrze zaserwować. Tradycyjne talerze do jedzenia sushi mają kształt prostokątny, choć coraz częściej spotyka się również te kwadratowe. W każdym wypadku powinny być one zrobione z porcelany bądź ceramiki, na które naniesiono tradycyjne wzory. Co do koloru nie ma tu jednoznacznych wytycznych, ale królują raczej klasyczne odcienie.
Poza nimi sprawdzony zestaw do jedzenia sushi musi się składać z pałeczek i podstawki na nie, maty bądź tacy do serwowania, miseczek na wasabi i marynowany imbir oraz miseczki i drewnianej łyżki do ryżu (o ile ten jest podawany na stół).