Tradycyjny, mączny makaron to fantastyczna baza dla wielu dań. Znany jest on niemal na całym świecie i podaje się go z setkami różnych dodatków. Co jednak w sytuacji, w której jesteśmy na diecie lub z racji zdrowotnych nie możemy spożywać węglowodanów? Z szybką pomocą przychodzi tu makaron z warzyw. Ten zdrowy dodatek jest pyszny i lekki, a w jego szybkim przygotowaniu pomogą spiralizery do warzyw dostępne w niemal każdym sklepie z drobnym wyposażeniem kuchni. Jak one działają?
Maszynka do makaronu z warzyw – zasada działania
Mamy wrażenie, że omawiane urządzenie obecne jest jeszcze w niewielu polskich domach. Musimy więc wytłumaczyć, jak ono działa – może to zachęci do jego zakupu. Krajalnica spiralna do warzyw to sprzęt, dzięki którym przygotujemy dekoracyjne nitki z produktów o podłużnym kształcie – ogórka, cukinii, marchewki czy nawet pietruszki. Ważne, by jej otwór był możliwie szeroki, dzięki czemu będziemy mogli kroić nawet te grubsze warzywa. Jej świetnym dopełnieniem w kuchni, kiedy przygotowujesz fantazyjne dania będzie nóż karbowany, którego to recenzje opublikowaliśmy niedawno.
Kolejna kwestia to sposób obsługi. Tańszą opcję są maszynki ręczne, które będą wystarczające do okazyjnych zastosowań. Jeśli jednak często chcemy korzystać z omawianej funkcjonalności, dużo lepszy będzie spiralizer do warzyw elektryczny. Po podłączeniu go do prądu i włożeniu produktu w odpowiednie miejsce wystarczy, że naciśniemy jeden przycisk i wszystko zrobi się za nas.
O czym jeszcze pamiętać gdy naszym marzeniem jest urządzenie do robienia makaronu z warzyw? Sprawdźmy, czy w komplecie z nim dostajemy kilka wymiennych ostrzy pozwalających na przygotowanie serpentyn o różnych kształtach. Najlepiej, jeśli każde z nich będzie zrobione ze stali nierdzewnej. Wygodę użytkowania podniesie również dołączony pojemnik, do którego będą spadały gotowe serpentyny, oraz możliwość mycia sprzętu w zmywarce.