Przyzwyczailiśmy się już do tego, że w naszej przestrzeni do gotowania znajdują się akcesoria z drewna, stali czy starego, dobrego plastiku. Jednak już od kilku lat wiele osób zastępuje je przyrządami takimi jak szpatułka silikonowa i inne dodatki z tego materiału. Co prawda ten typ produktów ma nieco wyższe ceny, ale przy tym także masę zalet. Jakie są te plusy? Dlaczego i my powinniśmy zacząć wymieniać naszych małych, kuchennych pomocników na tych nowszej generacji?
Dlaczego lubimy szczypce kuchenne silikonowe?
Zanim odpowiemy na to pytanie zastanówmy się, czym w ogóle jest omawiane tworzywo. Jest to syntetyczny polimer krzemoorganiczny znany od dziesiątków lat. Spotkamy go w medycynie, budownictwie, włókiennictwie, kosmetyce czy w końcu w kuchni. Skąd tak szerokie zastosowanie? Dzięki jego licznym zaletom. Na przykład takie szpatułki silikonowe do patelni są przede wszystkim miękkie, a więc nie rysują nawet delikatnych powłok. Gdy dodamy do tego dużą trwałość, odporność na działanie wody, neutralność smakową i zapachową oraz niepalność, zyskujemy przedmiot niemal doskonały.
O wielofunkcyjności omawianego materiału w zastosowaniach kuchennych świadczy ilość produktów, które z niego są zrobione. Łopatka do mieszania dań z patelni, maty silikonowe do suszenia naczyń, szpatułka do ciasta silikonowa, foremka do muffinek czy szczypce do mięsa silikonowe to dopiero początek bardzo długiej listy. Omawiany polimer można łatwo kształtować i barwić na dowolne barwy, co pozwoli na zrobienie z niego praktycznie wszystkiego.