O tym, jaki wpływ ma zdrowa dieta na rozwój młodych organizmów wciąż mówią, piszą, rozprawiają media i specjaliści wszystkich dziedzin. Trudno się temu dziwić – dzieci w naszym kraju źle się odżywiają. Świadczy o tym m.in. choroba cywilizacyjna, która przybrała miano epidemii tj. nadwaga i otyłość – w Polsce dotyczy ona ok. 10% małych dzieci (1-3 lata), 30% dzieci w wieku wczesnoszkolnym i 22% dzieci do 15 roku życia. Podobnie przerażająco prezentują się dane dotyczące cukrzycy, nadciśnienia. Do tego niewesołego obrazu należałoby także dorzucić problemy natury psychicznej (to kolejny palący problem!), z którymi zmagają się młodzi ludzie, przejawiające się właśnie unikaniem jedzenia, bulimią, anoreksją. Co sprawia, że mamy taki stan rzeczy wśród najmłodszych i młodzieży? Przede wszystkim stres, siedzący tryb życia i złe nawyki żywieniowe.
Nawyków żywieniowych nabywamy w życiu płodowym, po narodzinach są one modyfikowane i kształtowane przez rodziców i opiekunów, a w późniejszym wieku zmieniane przez nas samych. Świadomość wśród rodziców na temat prawidłowego odżywiania dzieci rośnie, zdarza się, z różnych przyczyn i pomimo najszczerszych chęci, że kontrola nad sposobem odżywiania zostaje utracona – dziecko odmawia jedzenia zdrowych rzeczy, a niezdrowe dosłownie pochłania, w innym wypadku jedzenie chowa, wyrzuca, posuwa się do mówienia nieprawdy, a groźby i kary nie przynoszą spodziewanego efektu. Co należy zrobić, by niejadek zaczął jeść? Jak pomóc nastolatkowi, który przestaje akceptować swoje ciało? Co zrobić, gdy chora tarczyca sprawia, że waga jego ciała ulega niepokojącym zmianom?
W takim wypadku, z pomocą rodzicom przyjdzie psychodietetyk, specjalista stosunkowo młodej dziedziny medycyny, łączącej wiedzę medyczną dotyczącą prawidłowego odżywiania z wiedzą psychologiczną, który podpowie w akceptowalny dla dzieci sposób, jak skutecznie zmienić sposób odżywiania. Psychodietetyk, dostosowuje techniki aktywnie wspierające zmianę zachowania i odżywianie dziecka, i angażuje do tego całą rodzinę małego pacjenta. Praca nad konsekwentną realizacją celów, cierpliwością i wyrobienie nawyku dbania o zdrowie to praca, której efekty przekładają się nie tylko na prawidłowe odżywianie, ale na każdą dziedzinę życia.