Jak świat długi i szeroki, w każdej kulturze znajdziemy jakiś rodzaj pieroga, czyli szczelnie zawiniętego ciasta, z różnych rodzajów mąki, z różnorodnym farszem w środku. W Polsce są to pierogi, we Włoszech ravioli, na kaukazie mamy chinkali, a na dalekim wschodzie dim sum, jaozi czy hacao. I to właśnie pierożki chińskie, tak jak cała kuchnia azjatycka, zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Robiąc je samemu będziemy w stanie zaoszczędzić mnóstwo kasiorki, ponieważ to właśnie robocizna, a dokładnie know how oraz czas potrzebny do ich wykonania, najbardziej wpływa na cenę w restauracjach i barach. Nie są one bardzo trudne do wykonania, choć potrzeba trochę wprawy by je uformować. Natomiast jeżeli jesteśmy kompletnymi dyletantami w kuchni, a chcemy zaserwować w domu pierożki chińskie, wtedy z pomocą przychodzą nam firmy, które dostarczają gotowe mrożone pierogi. Można kupić w dużych marketach spożywczych lub w sklepach z żywnością orientalną.
Czym jest parownik bambusowy?
Najbardziej tradycyjną, ale również szybką i wygodną metodą obróbki termicznej pierogów chińskich, jest użycie parownika bambusowego. To wykonywany ręcznie, z naturalnego bambusa koszyczek z przykrywką, który umożliwia gotowanie na parze różnych rodzajów potraw. Wystarczy umieścić koszyczek z produktami do gotowania w płytkim naczyniu z gotującą się wodą i przykryć pokrywką. Tradycyjnie umieszcza się go w patelni typu WOK, ale sprawdzi się tutaj wiele naczyń dostępnych praktycznie w każdej kuchni. Tłuste dania warto umieszczać na papierze pergaminowym, aby nasz parownik posłużył nam dłużej i nie przeszedł smakiem potraw.
Parownik bambusowy oszczędza energię
Jednym z ciekawych sposobów używania parowników bambusowych jest ustawianie ich jeden na drugim. Pozwala to na przyrządzanie większej ilości jedzenia ze jednym razem oraz oszczędza czas oraz energię. Dzięki temu za jednym razem możemy przygotować całe posiłki składające się z parowanych warzyw, mięs czy ryb.
Gotowanie potraw przy pomocy parownika bambusowego jest zdrowe
Ze względu na wysoką temperaturę pary wodnej oraz na fakt, że potrawy nie oddają swojej zawartości podczas gotowania do wody, zachowują one swoje wszystkie wartości odżywcze i są miękkie i soczyste. Dodatkowo nie smażymy, potrawy nie mają kontaktu z dodatkowym tłuszczem więc każdy liczący kalorie będzie uznawał to za dużą zaletę.
Gdzie kupić parownik bambusowy
Zarówno w sprzedaży internetowej, jak również w sklepach z wyposażeniem kuchni znajdziemy różne rodzaje parowników, o różnej wielkości i kształcie. Pamiętajmy tylko, by wybierać te naturalne i nie z najniższej półki. Wtedy możemy być pewni, że będą zdrowe i posłużą nam dłużej.