W każdej kuchni powinno znaleźć się przynajmniej kilka różnych noży. Wszystkim znany jest na przykład wielofunkcyjny nóż szefa kuchni czy przeznaczony przede wszystkim do siekania nóż Santoku. Przyda się także elastyczny nóż no filetowania, mały nożyk z ząbkami czy w końcu karbowany nóż do warzyw. Ten ostatni jest chyba najmniej popularny, dlatego też to nim zajmiemy się w poniższym tekście.
Dekoracyjna sałatka? Nóż z karbowanym ostrzem pomoże ją zrobić!
Ozdobne wykrajanie warzyw prostym nożem może nastręczać sporo trudności. Jeśli bowiem nawet jesteśmy zdolnym dekoratorem kuchennym, to ciężko będzie nam na każdym plasterku marchewki czy ogórka powtórzyć ten sam wzór. I tu z pomocą przychodzi omawiane akcesorium kuchenne.
Nóż kuchenny karbowany może mieć dowolną rękojeść – z drewna, tworzywa sztucznego czy nawet ceramiki. Jednak jego ostrze jest praktycznie zawsze wykonane z mocnej stali nierdzewnej o falowanej fakturze. Falowanej czyli dokładnie takiej, jaki kształt mają karbowane frytki kupowane w sklepach. Jeśli więc będziemy mieli w swoim domu nóż do krojenia frytek karbowanych, sami będziemy mogli szybko przygotować tę ulubioną przekąskę. A jeśli akurat nie mamy ochoty na frytki, za to nasz smak kieruje się w stronę sałatki z twardych warzyw (buraka, marchewki, ogórka lub dowolnych innych), możemy zaskoczyć gości kształtem ich poszczególnych kawałków. Co więcej, noże karbowane równie dobrze pokroją także owoce czy gotowane jajka – ich wykorzystanie może być więc bardzo szerokie.