Każdy kucharz wie, jak ważne są dobre, odpowiednio tnące noże. Bez nich nie da się przygotować żadnej potrawy. Jednak, niestety, nawet jeśli kupimy najdroższe produkty, stworzone ze stali o najwyższej ocenie jakości, każdy z czasem się stępi. Jest to na szczęście proces, który da się szybko odwrócić. Wystarczy, że w naszej szufladzie znajduje się osełka do noży bądź inny produkt o takiej samej funkcjonalności. Zapraszamy do krótkiego przeglądu omawianych przedmiotów.
Kamień do ostrzenia noża – proste i skuteczne rozwiązanie
Zanim pojawiły się inne rozwiązania, ludzie od lat używali już kamienie do ostrzenia noży. Te pierwsze (które zresztą widuje się nadal) miały podłużny, wrzecionowaty kształt i można było nimi ratować nie tylko stępione noże, ale nawet tępe kosy czy sierpy. Obecnie są one wypierane przez nieco bardziej praktyczne prostokątne kształty. W takich nowoczesnych modelach kamień niejednokrotnie umieszczony jest na podstawce z drewna czy tworzywa sztucznego, która ułatwia trzymanie narzędzia i podnosi bezpieczeństwo korzystania z niego.
Co to jest stalka do noży?
Gdy nasze ostrze nie jest jeszcze bardzo stępione, można użyć innych narzędzi niż to wspominane wyżej. Są nimi podłużne, cienkie stalki do ostrzenia noży. Wyglądem przypominają one pręt z uchwytem. Modele stalowe nie posiadają właściwości ścierających, ale za to bardzo dobrze prostują krawędź tnącą, dzięki czemu ostatecznie sieka ona lepiej. Typowe ostrzenie możliwe jest jeśli posiadamy stalki ceramiczne. Jednak bez względu na materiał przy użyciu tego produktu tylko lekko podostrzymy ostrze, ciężko będzie nam natomiast naostrzyć to mocno już stępione.
Elektryczna ostrzałka do noży – najłatwiejszy sposób
Zwłaszcza użytkownicy domowi szukają rozwiązań jak najprostszych. A takimi bez dwóch zdań są osełki elektryczne do noży. Ich obsługa jest bardzo intuicyjna, a samo urządzenie zazwyczaj zawiera elementy chroniące nas przed przypadkowym zranieniem. Za taki sprzęt zapłacimy jednak nieco więcej niż za ten o prostszej budowie.